Sovittelujournalismi.fi on auki ja käsikirja kaikkien käytettävissä!

Sovittelujournalismin käsikirja on nyt vapaasti luettavissa osoitteessa sovittelujournalismi.fi. Käsikirjassa esitellään sovittelujournalismin taustaa sekä annetaan käytännönläheisiä esimerkkejä hyvistä käytännöistä ja työtavoista.

Käsikirjan julkistusta juhlistava keskustelutilaisuus järjestetään tänään Helsingissä yhteistyössä Suomen Journalistiliiton kanssa. Tilaisuus on jo täynnä, mutta sitä voi seurata striimattuna klo 17 alkaen hankkeemme YouTube-kanavalta.

Käsikirja on tarkoitettu toimittajille, toimitusten päälliköille, opiskelijoille sekä kenelle tahansa, joka on kiinnostunut median toimintatavoista. Se toimii myös opetusmateriaalina tulevissa journalistiikan ja viestinnän opintojaksoissa sekä täydennyskoulutuksissa.

kasikirjakansi

Sovittelu avaa uuden näkökulman tuttuun

Käsikirja tarjoaa uuden näkökulman tarkastella tuttuja toimitusrutiineita ja uutiskriteereitä. Sovittelujournalismi ei siis ole juttuformaatti tai tekstilaji, vaan tapa pohtia, miltä journalismi näyttää, jos sitä tutkii ja tekee sovittelevuuden näkökulmasta.

Käsikirja toimii myös materiaalipankkina, sillä sivustolle on koottu paljon linkkejä tutkimuksiin, uudistusliikkeisiin ja ajatuksiin, joita sovittelun, dialogisuuden ja esimerkiksi verkkokeskustelun parantamisen näkökulmista on tehty. Dialogisuus ja sovittelu tuntuvatkin nyt tulevan vastaan joka puolella: rakentavalle vuoropuhelulle on tarvetta.

Tämä tuli hyvin ilmi eilen Ulkoministeriön ja Suomen Sovittelufoorumin järjestämässä Suomi 100 -sovitteluseminaarissa. Seminaarissa kuultiin puheenvuoroja sovittelun eri osa-alueilta: tuomioistuimesta, koulumaailmasta, työmarkkinaneuvotteluista, perhesovittelusta, naapuruussovittelusta sekä rikos- ja riita-asioiden sovittelusta. Sovittelulle on laajaa tilausta, koska konfliktit kuormittavat eri elämän osa-alueilla. Konfliktit kuormittavat jopa ympäristöä, kuten kansanedustaja Pekka Haavisto korosti.

Sovittelun ydinkysymys: mistä tässä oikeastaan on kyse?

Sovittelu on monen toimialan ja tieteenalan leikkauspiste. Sovittelun pariin päädytään eri suunnista, mutta yhteiseksi tavoitteeksi nostetaan se, että konfliktien kanssa voidaan elää ja joihinkin niistä voidaan myös löytää ratkaisuja.

Seminaarissa valtakunnansovittelija Minna Helle kertoi oppineensa työssään, että neuvottelun vaikeudet eivät yleensä johdu käsiteltävien asioiden vaikeudesta ja monimutkaisuudesta – hankalatkin asiakokonaisuudet ovat kyllä soviteltavissa. Riidat syntyvät sen sijaan luottamuksen, avoimuuden ja kommunikaation puutteesta, siitä, ettei toisen osapuolen huolia todella kuunnella ja ymmärretä. Myös työmarkkinaneuvottelut tulee siksi aloittaa yksinkertaisella kysymyksellä: ”Mistä tässä oikeastaan onkaan kysymys?”

Sama pätee siihen, kuinka toimittaja voi aloittaa hankalan juttuaiheen käsittelyn.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s