Conciliatory journalism?

Toinen kierros Helsingin ja Oulun työpajoja on nyt viety läpi onnistuneesti ja innostuneesti! Toisessa tapaamisessa kävimme läpi kokemuksia ja havaintoja, mitä kevään työpajoissa esiin nousseiden teemojen ympärillä on kesän aikana tehty – sovittelulasien läpi katsottuna suomalaisesta mediamaisemasta löytyy paljonkin esimerkkejä sovittelevasta ja rakentavasta otteesta, mutta myös (usein tahattomasti) vanhoihin poteroihin lankeavia ja jännitteitä vahvistavia journalistisia ratkaisuja.

Niitä hyviä esimerkkejä alamme nyt tuottaa lisää. Työpajalaisilla oli ilahduttavan monenlaisia aiheita ja erilaisia lähestymistapoja omien sojo-kokeilujensa ideoiksi, pienistä paikallisista kahnauksista globaaleihin jännitteisiin, tutkivasta journalismista osallistaviin mediapajoihin ja rakentavamman verkkokeskustelun kehittämiseen. Kerromme näistä täällä blogissa sitä mukaa kun tuotoksia tulee julki.

Työkaluja syksyn työn pohjaksi haettiin työpajoissa rakentavan journalismin, kansalaisjournalismin ja verkkokeskusteluttamisen toimintamalleista. Näiden pohjalta ehdottamiamme ”sovittelujournalismin periaatteita” lähdetään nyt sitten käytännössä testaamaan ja muokkaamaan edelleen. Samalla kootaan jo ensi kevään työpajoja, jotka pääsevät tammikuussa aloittamaan työnsä jo opitun pohjalta.

Me tutkijat valmistaudumme myös puhumaan hankkeestamme useissa kansainvälisissä konferensseissa tulevan syksyn ja talven aikana. Samalla olemme pohtineet sovittelujournalismi-käsitteemme englanninnosta. Tällä hetkellä osuvimmalta tuntuu conciliatory journalism. Sovittelujournalismin tavoitehan ei ole ratkaista puheena olevia ongelmia tai taivuttaa erimielisiä osapuolia sovintoon, vaan auttaa ymmärtämään yhdessä ristiriidan eri näkökantoja, purkaa julkiseen keskusteluun liittyviä jännitteitä ja vähentää riitelyä. Siksipä conciliation-termin eräs sanakirjamääritelmä puhutteli meitä erityisesti yksinkertaisuudellaan: ”conciliatory describes things that make other people less angry”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s