Mihin viestinnän tutkimuksessa tarvitaan toimittajaa?

Olen toimittaja ja mukana sovittelujournalismi-tutkimushankkeessa.

En ole ainoa tutkiva toimittaja, vaan meitä toimittajia pyydetään yhä useammin mukaan tutkimuksiin. Mutta miksi oikeastaan? Olen työssäni tottunut kertomaan tutkijoiden työstä, eikä toimitustyökokemukseni kai sentään pätevöitä tutkijaksi?

Työryhmämme tutkija Mikko Hautakangas perustelee, että käytännön kokemuksesta on hyötyä hankkeen työpajoissa ja niiden suunnittelussa.

Hän sanoo, että toimittaja tuo mukaan käytännön kokemuksen, ymmärryksen arkisista rajoitteista ja toimittajien tarpeista. Aikanaan tulosten arvioinnissa hän voi myös nähdä sellaista, mitä tutkija ei huomaisi.

Tämä on varmaankin totta. Ainakin Hautakangas saa ideoita sanomisistani koko ajan, kun keskustelemme roolistani tutkimuksessa pitkään.

Toimittajan ja tutkijan työ ovat samankaltaisia, mutta kuitenkin kovin erilaisia.

Hautakangas ehdottaa, että kirjoittaisin tutkija–toimittaja-sanakirjan, kun kysyn monta kertaa, mitä hänen käyttämänsä termit tarkoittavat.

Toimittajien ja tutkijoiden käyttämä kieli on erilainen. Samoin tutkijoiden ja toimittajien tapa hahmottaa viestintää eroaa toisistaan jo temponkin takia. Toimittaja ajattelee aikaa kaksi viikkoa eteenpäin, tutkija kaksi vuotta. Kun toimittaja on mukana, erilaiset viestintäkäsitykset kulkevat rinnakkain koko ajan.

Sovittelujournalismihankkeessa suunnittelen ja vedän työpajoja. Se on ammatillisesti antoisaa, koska joudun kyseenalaistamaan tuttuja käytäntöjäni, toivottavasti myös kokeilemaan uusia.

Olen esimerkiksi tottunut skippaamaan juttujeni saaman nettipalautteen, koska yleensä en saa siitä uusia ajatuksia, vain pahan mielen. Mutta ehkä minun pitäisi lukea niitäkin? Sovittelujournalismihanke miettii, voisiko netti tuoda uuden näkökulman median kertomaan. Aikanaan kai oli tarkoitus, että nettikeskustelut toisivat lukijat mukaan journalismiin.

Helsingin ja Oulun ensimmäiset työpajat on pidetty ja lisää seuraa syksyllä. Odotan kiinnostuneena, mitä tässä vielä kokeillaan ja keksitään!

Elina Venesmäki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s